luni, 14 septembrie 2009

Liceul de spioni...James Bond imediat dupa pubertate

Am citit pe site-ul radioului Europa FM ca astia de la invatamant vor sa infiinteze licee cu profil nou si anume liceu: de informaţii, ordine publică şi securitate. Cu alte cuvinte licee care sa pregateasca spioni, viitoare cadre ale SRI si nu numai, plus si la specialitati ce tin de securitatea nationala, informatii si contrainformatii. Pe mine cel putin ma amuza la maxim ideea, am impresia ca persoanele care au asemenea idei si-au ''spionat'' fratii sau surorile in timp ce faceau baie, priveau cu binoclu la vecini ce manca sau la ce ora se pun in pat si ce fac pe acolo. Mai cred insa ca erau in timpul studiilor cum s-ar spune turnatorii clasei care stateau bine ascunsi si incerca sa afle tot despre colegii sai raportand ulterior dirigintelui cu scopul de a obtine niste favoruri. Ultima varianta care ma face sa cred ca o minte umana poate sa mai conceapa asemnea idei este ca cei care sunt la conducere au privit pe Jetix la ceva serial cu niste pusti de liceu ce fac misiuni ultrasecrete.
Sa presupunem ca s-ar infiinta acest liceu, aceasta crescatorie de ''spioni'' care pe viitor vor veghea la securitatea noastra a tuturor. Sa facem un pas in spate si sa ne uitam la profilele care sunt acum in programa scolara si la calitatea invatamantului. Nu stiu dar nu vad ca sa se faca ceva serios sau calitativ la nici unul daramite la un nou profil infiintat. Nu am fost in stare nici pana acum sa creem o programa scolara accesibila elevilor la nici un profil, nu am reusit sa perfectionam nici macar modul de predare a informaticii unde avem elevi/studenti care fac performanta pe la olimpiade si acest lucru nu se datoreaza invatamantului in totalitate cum demagogic si total fals se afirma insa noi creem profilul de securitate in licee. Ma gandesc cand o sa vina elevul acasa si o sa-l intrebe tatal sau ce a facut pe la scoala si elevul va raspunde "Tati, daca iti spun trebuie sa te impusc dupa aceea, secret de stat iar de pe acuma nu mai sunt Ionut numele meu de cod va fi Gabitu sa nu ma desconspire un coleg ca vreau sa ii fur femeia'' partea buna e ca nu o sa fie sedinte cu parintii in care sa se dezbata ce nazbatii au facut elevii. Nu poate sa spuna dirigintele ca elevul X a folosit materialul didactic sa intercepteze convorbirile directorului cu secretara. La teste cine nu reuseste sa sustraga informatii de la colegul care e cu doua banci mai in fata cade testul. La teze o fi mai nasol trebuie sa se copieze de la profesor, fost securist actualmente deschizator de drumuri pentru generatia tanara. Nu vreau sa ma gandesc ce materii o sa se predea...si totodata nu vreau sa ma gandesc la ce o sa iasa de pe bancile liceelor cu asemenea profil.
Sper ca urmatoarele generatii de elevi/studenti sa nu treaca prin atrocitatile unui sistem defect, cu multe lacune si care a fost carpit ori de cate ori un vant politic tras mai tare a vrut sa il flauseze dupa interesele sale. O reforma placuta in continuare stimabili conducatori!

Un comentariu: